Produse apicole

Motto: "Viaţa e dulce şi grea totodată! Şi mierea la fel."

    Produse apicole:

Mierea de albine, Polen, Propolis, Lăptişor de matcă, Păstură, Apilarnil, Venin de albine, Ceară

    Păstura este un produs natural cu o valoare terapeutică şi antibiotică de trei ori mai mare decât cea a polenului. Conţinutul său bogat în seleniu ajută la detoxifierea organismului şi stimulează imunitatea.

    Puţină lume ştie că, de fapt, păstura este polenul recoltat de albine, apoi fermentat de acestea în condiţiile naturale oferite de stup.

    Aici, sub influenţa temperaturii, a umidităţii şi a florei microbiene, polenul trece prin numeroase transformări biochimice şi, după trei luni de fermentaţie naturală, se transformă în păstură. Acest produs nou, păstura, are o compoziţie chimică îmbunătăţită faţă de cea a polenului.

    După modelul specialiştilor din Japonia, Franţa şi Anglia, ţări cu un consum apreciabil de produse apicole pure (ecologice), s-au obţinut şi în ţara noastră, în premieră, lăptişor de matcă şi păstură pure.

    Păstura sau „pâinea albinelor”, cum mai este numită, are în compoziţie:  lipide (1-6 la sută), carbohidraţi (glucide-35 la sută), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime şi aminoacizi.

    Datorită acidităţii sale ridicate, acest produs apicol se asimilează cu uşurinţă în organism.

    Păstura pură este o sursă importantă de seleniu, un mineral esenţial pentru sănătatea organismului, cu acţiune puternic antioxidantă. Specialiştii aprecia­ză că antioxidanţii precum seleniul neutralizează radicalii liberi şi au puterea să reducă şi chiar să prevină, în bună măsură, efectele lor negative. Datorită acestui atu, păstura contribuie la detoxifierea organismului şi la buna funcţionare a sistemului imunitar.

    Cercetătorii au descoperit că păstura pură este de mare ajutor fumătorilor şi consumatorilor de alcool. Aceleaşi efecte negative are alcoolul asupra persoanelor dependente de băutură, absorbţia seleniului fiind redusă foarte mult de consumul de alcool.

    S-a constatat că tutunul reduce absorbţia seleniului în tubul digestiv. Aşadar, fumătorii trebuie să consume alimente bogate în seleniu (peşte, nuci, usturoi, cereale integrale, ficat, seminţe de floarea-soarelui, nuci), o cură cu păstură completând deficitul acestui mineral, atât de necesar pentru sănătatea lor.

    Fitoterapeuţii recomandă terapia cu păstură pură persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice, unde efectele acestui remediu s-au dovedit remarcabile. Rezultate de excepţie s-au constatat în hepatitele acute şi cronice, la fel şi în cirozele uscate şi umede, deoarece păstura se numără printre puţinele remedii care refac celula hepatică.

    Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, de ale cărui proprietăţi terapeutice extraordinare pot beneficia atât adulţii, cât şi copiii, persoanele sănătoase, cât şi cele cu diverse afecţiuni. Păstura este un polen predigerat, de aceea este mai uşor de digerat şi de asimilat de organism. Conţine proteine, glucide, lipide, aminoacizi, vitamine din grupul B, vitaminele D, E, C, K, provitamina A, 27 de minerale, un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali şi enzime.

    Păstura are aceleaşi indicaţii terapeutice ca şi polenul, însă acţiunea ei este mult mai rapidă şi mai puternică. În cazul afecţiunilor hepatice (hepatite acute şi cronice, ciroze), rezultatele sunt cu adevărat remarcabile. Persoanele alergice la polen şi diabeticii nu pot folosi păstura. Doza uzuală recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă.

Page up