Produse apicole
Motto: "Viaţa e dulce şi grea totodată! Şi mierea la fel."
Produse apicole:
Mierea de albine, Polen, Propolis, Lăptişor de matcă, Păstură, Apilarnil, Venin de albine, Ceară
Apilarnilul este un produs apicol obţinut din larvele de trāntor cāt şi din conţinutul nutritiv aflat īn celulele respective din faguri, recoltate īntr-un anumit stadiu larvar (īn ziua a 7-a de stadiu larvar).
Deşi nu este un produs tradiţional al stupului, ca şi mierea, polenul şi ceara, apilarnilul se distinge prin proprietăţile lui organoleptice specifice, prin proprietăţile lui fizico-chimice şi microbiologice care īl recomandă ca un produs veritabil, de valoare al stupului.
Apilarnilul are consistenţa şi culoarea iaurtului. Este perisabil, de aceea se păstrează numai congelat. Păstrat īn condiţii improprii, adică necongelat sau neamestecat īn miere, acesta se oxidează īn foarte scurt timp (12 ore).
Īntocmai ca şi lăptişorul de matcă, datorită conţinutului său, apilarnilul este un produs apicol natural, activ biologic şi energizant. De aceea se foloseşte, īn prezent, pentru realizarea de preparate apiterapice, fie īn stare pură, fie īn amestec cu alte produse apicole sau substanţe medicamentoase.
Caracteristicile organoleptice ale apilarnilului: aspectul produsului după recoltare este neomogen, fiind constituit din larve īnglobate īntr-un lichid lăptos. După triturare (mixare) produsul devine omogen, lăptos, onctuos. Culoarea lichidului şi larvelor este uşor gălbuie, cu tendinţa ca īn timp să capete nuanţa spre cenuşiu. Gustul este uşor astringent, fără senzaţii dezagreabile. Impuritati: la examenul microscopic al produsului triturat şi centrifugat s-au observat detritusuri celulare şi celule de polen. Pentru obţinerea substanţei active standardizate, apilarnilul triturat şi filtrat se liofilizează, utilizāndu-se şi prezentāndu-se apoi ca pulbere.
Proprietaţi fizico-biochimice ale apilarnilului liofilizat: pH 6,2; apa 6%, substanta uscata 94% din care azot total 5,83 g9lM, azot aminic O^g0/,,,,, proteine totale 36,44 g%, amino-acizi liberi 5,85 g% de produs; glucide total 20,96 g%, lipide 21,60 g%, cenusa 3,6 g %, substante neidentificate 11,67 g%; structura glucidica a produsului: glucoza 3,65 g%, fructoza'15,50 g%, zaharoza 3,65 g%.
Din cele relatate rezultă că apilarnilul are caracteristici organoleptice şi proprietăţi fizico-biochimice foarte apropiate de ale lăptişorului de matcă. Ţinānd seamă de acest criteriu de referinţă, ca şi de rezultatele experienţelor şi testărilor pe animale, apilarnilul are multiple posibilităţi de folosire īn alimentaţia umană şi animală, precum şi īn industria farmaceutică, īn apiterapie şi cosmetică.
Astfel, īn concordanţă cu rezultatul cercetărilor şi testărilor clinice s-a stabilit că apilarnilul sub formă de drajeuri este un complex de substanţe naturale, obţinut din extract total liofilizat din larve de trāntor, cu proprietăţi biostimulente asupra metabolismului general. Se foloseşte īn scop terapeutic şi pentru stimularea factorilor naturali de apărare a organismului uman.
Īn glosodinie reduce fenomenele inflamatorii locale. Substanţele cicatrizante şi antiseptice din propolis acţionează favorabil īn boala ulceroasă, gastrite, colite şi enterocolite, formānd o peliculă protectoare.